
نقش عناصر ماکرو (پر مصرف ) در درختان پسته
نقش عناصر ماکرو (پر مصرف ) در درختان پسته :
ازت
آیا میدانید که ازت چیست و چه کارکردی را در شرایط تغذیه ای درختان پسته ایفا می کند ؟ میزان ازتی که برای درخت پسته لازم است ؛ چقدر می باشد ؟ و چگونه باید ازت را به درختان پسته خوراند ؟ یکی از شرایط تغذیهای درختان پسته ، نبود فقر ازت میباشد . مقدار مناسب ازت برای رشد نهال ، تامین پروتئین و باروری میوه درخت پسته لازم و ضروری است . اگر ازت موجود در خاک کم باشد ، یکی از شرایط تغذیه ای درختان پسته نقض خواهد شد و درخت پسته با علائمی مانند پسته تو خالی ، قرمزی تنه درخت ، ریزش زود هنگام برگها ، کوچک شدن برگها ، شکننده بودن شاخه های درخت و… نشان می دهد که رشدش با وقفه مواجه شده است . میزان ازت لازم برای درخت پسته ، تقریبا پانصد الی ششصد گرم میباشد . البته میزان ازت موجود در هر کود ، با دیگری متفاوت است . مثلا :
-
سولفات – آمونیوم یا ازت بیست درصد . بررسی شرایط تغذیه ای درختان پسته بیانگر این مطلب است که این کود برای خاکهای سبک مناسب بوده و یون سولفات به آسانی جذب خاکهای قلیایی میگردد .
-
نیترات – آمونیوم . شرایط تغذیه ای درختان پسته بیانگر این نکته است که این کود معمولا دارای ازت سی و پنج الی چهل درصد است . این کود مانند کود اوره برای مناطقی که پرآب هستند و یا آب زیادی را از خاک از دست میدهند ، مناسب نمی باشد .
-
کود اوره برای تغذیه درختان پسته استفاده میکنید ، به میزان پنجاه درصد ازت مورد نیاز درختان پسته تامین میشود . توجه کنید که از این کود برای مناطقی که با بارش باران زیاد ، مناسب نمیباشد .
بررسی شرایط تغذیه ای درختان پسته نشان می دهد که زمان تزریق کود حاوی ازت به خاک ، یه بار و از نیمه آخر اسفند شروع ، دوه دوم آن در اواخر تیرماه و دوره سوم اواخر مرداد ماه بوده که اتمام دوره کود دهی میباشد . بهعلاوه زمانی که کود ازت به خاک تزریق میشود ؛ آبیاری درخت پسته کنترل شده و ارتفاع آب از یکصد میلی متر کمتر باشد.
فسفر
یکی از مواد لازم برای برآورده ساختن شرایط تغذیه ای درختان پسته ، فسفر است . هرچقدر خاک درخت پسته دارای ویژگی اسیدی بیش تری باشد ؛ فسفر بیشتری را در خود ذخیره میکند . جهت تغذیه درخت پسته با کودهای تهیه شده با فسفر کافیست تا آن را در نواحی نزدیک به ریشه درخت انتقال دهیم چرا که فسفر در خاک از روندگی بسیار کمی برخوردار است و در خاک حرکت نمیکند . بررسی شرایط تغذیه ای درختان پسته بیانگر این مطلب است که در صورت کاهش فسفر مورد نیاز در خاک درختان پسته ، با علائمی از قبیل شکنندگی شاخههای درخت پسته ، قرمز مایل به بنفش شدن برگ درخت ، ریزش برگها و… مواجه خواهید شد .
پتاسیم
آیا درباره خاصیت کاتالیزوری چیزی شنیده اید ؟ تحقیق درباره شرایط تغذیه ای درختان پسته نشان می دهد که پتاسیم موجود در درخت پسته دارای خاصیت منحصر به فرد کاتالیزوگری است ، به صورتی که درخت پسته را در برابر آفات گیاهی مصون می دارد ؛ آب در سلول درخت و برگ های آن نفوذ کرده و براحتی به میوه درخت پسته منتقل میشود . درخت پسته با جذب پتاسیم ، میوههای بهتری را تولید خواهد کرد . شرایط تغذیه ای درختان پسته نشانگر این حقیقت است که اگر میزان تقریبی نود درصد پتاسیم توسط درخت پسته جذب شود ، درخت پرمحصول خواهد بود و میوه آن شش برابر زمانی که درخت کم محصول است ؛ پتاسیم جذب میکند . علت خندان بودن پستههای موجود در بازار نیز بدلیل جذب حداکثر پتاسیم موجود در خاک میباشد . پیشنهاد میشود تا باغداران از توجه به میزان جذب پتاسیم درخت پسته غافل نشوند و در صورت نیاز درخت پسته را با کود پتاسیم تغذیه کنند . بررسی شرایط تغذیه ای درختان پسته نشان می دهد که میزان کود لازم برای درختان پسته سه کیلوگرم بوده و باید برای رسیدن به بازده مطلوب ، به روش کاملا حرفهای کود را در شیارهای کودی قرار داد . کود پتاسیم را می توان به شکل جامد به خاک افزود ؛ یا به روش محلول پاشی و به همراه تغذیه با آب به درخت پسته تزریق کرد .
گوگرد
آیا می دانید گوگرد چیست و چرا برای خاک درخت پسته لازم است ؟ آیا با تزریق گوگرد شرایط تغذیه ای درختان پسته رعایت میشود ؟ گوگرد یکی از الزامات اساسی برای رشد درخت پسته میباشد . به علاوه گوگرد به عنوان چهارمین عنصر مغذی شناخته می شود زیرا برای حمایت از بسیاری از عملکردهای گیاه که بر عملکرد ، کیفیت و بازاریابی تأثیرگذار است بسیار مهم می باشد . در سالهای اخیر، کمبود گوگرد و نیاز به دوباره پر کردن مواد مغذی در خاکها ، دغدغه مهمی برای کشاورزان شده است . اما گوگرد در خاک باقی نمی ماند و به همین دلیل لازم است تا کود آن به درخت پسته تزریق شود . شرایط تغذیه ای درختان پسته نشانگر این حقیقت است که میزان رطوبت خاک ، در جذب یون سولفات بسیار موثر است تا جایی که برای ده هزار متر مربع ، پانصد کیلوگرم گوگرد لازم است ؛ این کار موجب خواهد شد تا برگهای درخت پسته سبز باقی بمانند ، میوه درخت توپر و قطر شاخه های درخت پسته از اندازه مناسبی برخوردار باشند .
کلسیم
همان طور که بدن انسان به میزان قابل توجهی کلسیم نیاز دارد ؛ ساختار درخت پسته نیز به میزان قابل توجهی کلسیم نیاز دارد . کلسیم در خاک از طریق کاهش اسیدیته خاک با کربنات کلسیم (آهک) اثرات غیرمستقیمی در رشد گیاه دارد . این امر باعث می شود که بسیاری از مواد مغذی گیاهی بیشتر ساخته شود و عناصر سمی مانند آلومینیوم کمتر در خاک محلول باشد . اما سوال اساسی اینجاست که شرایط جذب کلسیم برای درخت پسته چیست ؟ بررسی شرایط تغذیه ای درختان پسته نشان می دهد که کود کلسیم در مناطق خشک و خاکهایی که آب کم تری را جذب میکنند ؛ بیشتر جذب میشود . اما میزان کلسیم موجود در خاک باید مورد بررسی و سنجش قرار گیرد تا جایی که باید به نظر باغداران کارکشته و متخصصان آب و خاک توجه نمود . متخصصان علم خاک و کشاورزی با سنجش میزان جذب سدیم در خاک از وضعیت مطلوب یا نامطلوب اطمینان حاصل میکنند . شرایط تغذیه ای درختان پسته نشانگر این حقیقت است که محلول پاشی کلسیم برای تغذیه درخت پسته ، در فصل بهار و در سه نوبت از پانزدهم فروردین ماه تا سیام اردیبهشت انجام میشود . در صورت تزریق مناسب کلسیم به خاک ، برگ های درخت پسته سالم و باطروات مانده ، وضعیت نوک برگها سالم و حاصل میوه درخت پسته ، پستههای خندان خواهد بود . برخی از متخصصان آگاه به شرایط تغذیه ای درختان پسته اذعان دارند که با افزودن گچ به خاک ، یعنی پانصد کیلوگرم به ده هزار متر مربع ، شاهد افزایش کلسیم خاک خواهیم بود ؛ البته این گچ باید خام و مخصوص پرورش محصولات زراعی باشد .
کود مایع کلسیم پایین ، شرایط تغذیه ای درختان پسته را به شکل مساعدی درآورده و دیواره های سلولی قوی ایجاد می کند . این کود به انتقال عناصر اساسی مانند پروتئین ها و قندها به بافتهای گیاه کمک می کند . بدون سطح کلسیم مناسب ریشه های گیاهی ، بافت و ساختارهای اساسی گیاه ممکن است ضعیف رشد کنند .
فواید :
-
کنسانتره آسان برای استفاده
-
پشتیبانی عالی برای تغذیه گیاهان محکم و کاملاً سالم
-
کاملاً محلول در آب
-
به حداکثر رساندن مواد مغذی از طریق جذب در شاخ و برگ
منیزیم
با کمبود منیزیم ، رشد گیاه کاهش می یابد و عملکرد بالقوه او محدود می شود . بسیاری از خاک ها حاوی منیزیم کافی هستند ، اما محصولات باغی با بازده بالا غالبا به منیزیم اضافی برای تأمین نیاز گیاهان نیازمندند . منیزیم باید به میزان مناسبی موجود و حداقل غلظت آن پانزده باشد . ازدیاد آن موجب ایجاد مسمویت خاک و کمبود آن موجب اگر جنس خاک از نوع خشک و غیرقابل جذب باشد ، سطح کلسیم موجود در خاک بسیار کم خواهد بود و در نتیجه نیاز به استفاده از کود منیزیم بیش از پیش آشکار میشود . شرایط تغذیهای درختان پسته بیانگر این مطلب است که صاحبان مزارع درخت پسته ، تزریق چهارصد کیلوگرم در ده هزار متر مربع را برای کاهش فقر منیزیم تجویز میکنند .
بررسی شرایط تغذیه ای درختان پسته نشان می دهد ؛ از آنجا که منیزیم در درون گیاه متحرک است ؛ ابتدا علائم کمبود در برگهای زیرین و قدیمی روئیت می شود . اولین علامت آن برگهای کم رنگ است که بعداً ایجاد یک کلروز بین رحمی می کنند و گاهی اوقات لکه های مایل به قرمز یا بنفش روی برگ ها نمایان می شود .